20 Mayıs 2012 Pazar

Taşıma Modelleri 2.Dönem 3.Yazılı Soruları

http://bilgistok.blogspot.com.tr/
1)Ro-Ro Taşımacılığı nedir:Kara taşımacılığıyla deniz taşımacılığının entegrasyonuna denir.

2)Hollanda’ya nasıl gidilir: Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Hollanda

3)Belçika’ya nasıl gidilir: Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika

4)C yetki Belgesi nedir:Ticari amaçla Uluslararası eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

5)K Yetki Belgesi nedir: Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

6)Sevk Mektubu nedir:Malların araçlara yüklenirken taşımacı tarafından düzenlenen belgeye denir. Sevk mektubu 3 nüsha olarak düzenlenir. Gönderici ve taşımacı tarafından imzalanır. 1.Nüsha göndericiye, 2.Nüsha yük ile beraber gider, 3.Nüsha taşımacı tarafından saklanır.

7)CMR nedir:  Uluslar arası karayolu taşıma belgesi olup, malın taşınması sırasında göreceği zarar, ziyan, kayıp ve gecikmelerden gönderici, alıcı, taşıyıcı arasındaki sorumlulukları saptayan çok uluslu anlaşmadır.

8)Tır Karnesi nedir: Uluslar arası alanda taşımacılık yapmak için Tır Sistemi altında alınan belgeye denir. Türkiye de TOBB, Uluslar arası alanda ise IRU dan alınır.

9)Bill of loading nedir:Deniz konşimentosudur. Aynı zamanda bu belgeye teslim alma belgesi de denir.

10)Navlun Nedir: Taşıma hizmeti karşılığında ödenen ücrettir.

11)AIR WAYBILL nedir:  Hava Konşimentosudur. Havayolu şirketlerince düzenlen ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren belgedir. 3 nüsha 9 kopyadan oluşur.

12)Ex Work nedir:Ticari işletmede teslim.Bu terim yükleme yeri ile birlikte kullanılır. Bu teslim şeklinde mallar satıcının işletmesinde alıcı tarafından teslim alınır. Bu teslim şekli satıcının sorumlulukları en alt düzeyde olduğu teslim şeklidir.

13)FREE ON BOARD (FOB) nedir: Geminin Güvertesinde Teslimdir.FOB ve CİF en önemli teslim şeklidir. FOB’ da gemi alıcı tarafından temin edilir ve satıcıya bildirilir. Satıcıda belirtilen tarihte ve belirtilen yerde gemiye yüklemeyi gerçekleştirir. Mallar gemiye yüklendikten sonra sorumluluk alıcıya geçer yükleme maliyetleri göndericiye aittir. Navlun ve diğer maliyetler ise alıcıya aittir.

14)COST, INSURANCE AND FREİGHT (CIF) nedir: Sigorta primi ve Navlun ödenmiş olarak teslimdir. CIV teslim şeklinde navlun, sigorta ve yükleme masrafları satıcı tarafından karşılanır. Satıcı gemiyi temin eder. Malı yükler ve alıcıya haber verir. Mal gemiye yüklendiği andan itibaren bütün sorumluluk alıcıya geçer. 

15)DELİVERED DUTY PAİD (DDP) nedir: Gümrük vergisi ödenmiş olarak teslimdir. Bu teslim şekli satıcının sorumluluğunun en fazla olduğu teslim şeklidir. DDP teslim şeklinde satıcı tüm riskleri ve masrafları kendisine ait olmak üzere malları alıcının ülkesinin gümrüğünden çeker ve alıcının belirlediği noktaya kadar götürür. İthalat vergisi dahil bütün masraflar göndericiye aittir. 

16)CIM nedir: Demir yolu taşımacılığı konşimentosudur. 5 Nüsha olarak düzenlenir. Taşıyıcı düzenler. Malların teslim alındığı andan itibaren sözleşme gerçekleşmiştir.

17)Kombine taşımacılık nedir: Çok modlu taşımacılıktır.

18)Yükün özelliğine göre kargolar kaça ayrılır örnek veriniz:
-Genel Kargolar: Özel bir hizmet gerektirmeyen, depolama gerektirmeyen,   tehlikeli madde, bozulabilir gıda veya canlı hayvan dışında kalan eşyalardır. (Kalem, silgi, defter, kitap… vb.)
-Özel Kargolar: Taşınması ve depolanmasında özel işlem gerektiren kargolardır.(Canlı hayvanlar, bozulabilir gıda, ıslak kargolar, ağır kargolar, kıymetli kargolar, diplomatik kargolar.)
-Tehlikeli Maddeler: Tehlikeli olan tüm maddeler örnek verebilirsiniz. Patlayıcılar, petrol-benzin varilleri… Vb.

19)Uçağa yükleme şekline göre kargolar nelerdir:
-Dökme kargolar nedir:Igloo, palet veya konteynırlara konulmamış parça kargolardır.
-ULD kargolar nedir: Havayoluyla sevk edilecek kargoların standart tek bir birim (ünite) ıgloo, palet veya konteynır haline getirilmesine ULD denilmektedir.

20) ADR nedir: ADR, tehlikeli maddelerin uluslararası karayollarında taşınmasında güvenliğin artırılmasını amaçlayan Avrupa anlaşmasıdır. Başlangıçta 15 şimdi ise 42 ülkenin imzası olan ve 1200 sayfadan oluşan anlaşmadır.

HAZIRLAYAN: HALİT CAN DÜNDAR
ÖĞRETMEN: HARUN DOĞAN

7 yorum: